Blog

 

De zin en de onzin van een datahub

Datareplicatie

De zin en de onzin van een datahub

Het is een tamelijk nieuwe speler op de markt van data-architectuur: de datahub. Een essentiële asset voor iedere datagedreven organisatie. Een datahub brengt data namelijk – op een gestructureerde manier – samen, zodat het vervolgens mogelijk is om deze te analyseren. Zo vergaart u inzicht waaruit nuttige conclusies getrokken kunnen worden. Die worden dan weer ingezet om bijvoorbeeld de klantbeleving te optimaliseren.

Hoe weet u nu of een datahub een investering is die waarde gaat toevoegen voor uw organisatie? We vroegen het Sander Hovestad – Solution Architect bij Advanced Programs.

De zin van een datahub

In de afgelopen jaren zijn er verschillende methoden en technieken gebruikt om data-architecturen te creëren. Bijvoorbeeld een datalake voor het opslaan van ruwe data ten behoeve van analyse. Of een datawarehouse ten behoeve van het modelleren van data voor rapportages en dashboards. Nu is er ook de datahub, waarmee data eenvoudig beschikbaar wordt gemaakt.

Hovestad: “Een datahub is de plaats waar alle informatie samenkomt. De datahub waarborgt dat alle data op een eenduidige manier is vastgelegd, ook al is deze afkomstig uit verschillende bronnen en systemen. Door deze toepassing kunnen organisaties real-time data over het gehele applicatielandschap heen distribueren. Dat betekent: geen wirwar aan webservices en integraties tussen alle verschillende applicaties, maar één single point of entry. Hier wordt alle data onderhouden. Vanuit de datahub krijgen applicaties automatisch de data die zij nodig hebben voor hun proces. Zo kunnen nuttige verbeteringen, op bijvoorbeeld de organisatie zelf, worden toegepast.

Zo faciliteert een datahub alles wat nodig is voor analysetoepassingen en uiteindelijk zelfs AI. Daarnaast is een datahub uiterst zinvol voor een organisatie die gebruikmaakt van verschillende applicaties. Het is namelijk een omgeving waar alle kleine brokjes informatie samenkomen en één groot geheel vormen. Bijvoorbeeld wanneer klantgegevens in meerdere systemen worden vastgelegd, kan de datahub het golden record bevatten.”

…of de onzin?

Een datahub is een hot topic in IT-land. Maar is het echt zo fantastisch als het lijkt? Onderstaande bezwaren zijn voor sommige organisaties namelijk reden om aan de zin van een datahub te twijfelen.

  1. Wij hebben onvoldoende data(kwaliteit) binnen onze organisatie.
  2. Onze data komt uit een legacy-systeem en is dus te oud.
  3. Het analyseren van data is voor onze organisatie te groot en complex.

Hovestad: “Deze beren op de weg naar een datahub zijn eigenlijk onnodig. Bij een klein bedrijf met een tiental medewerkers, is het verzamelen van data al interessant. Zo kan vrijwel iedere organisatie wel voordelen behalen uit een datahub. Het gaat namelijk niet zozeer om de hoeveelheid data, maar welke inzichten u eruit haalt.”

“Dit geldt ook wanneer er sprake is van ‘oude’ data uit een legacy-systeem. Sterker nog: deze data is schatrijk aan informatie. Het kan bijvoorbeeld veel zeggen over de historie van klanten. Denk aan de producten of diensten die ze in het verleden hebben afgenomen, de claims die zijn ingediend of de support die nodig is geweest. Die hele customer journey is in deze legacy-data aanwezig. En wanneer u veel weet, kunt u automatisch veel doelgerichter te werk!”

“Tot slot wordt de datahub als groot, complex en kostenintensief gezien. Maar het is toegankelijker dan u denkt. Zo zijn cloud-oplossingen laagdrempelig dankzij het pay per use-principe. Daarmee is vooraf geen grote investering nodig.

Bij het implementeren van een datahub is bovendien sprake van een geleidelijke aanpak. Rome is niet in één dag gebouwd en u kunt voor uw datahub ook beginnen bij de fundering om vervolgens gestaag uit te bouwen.”

Beter nu dan later!

Ongeacht de manier waarop u data wilt gebruiken, blijft met een datahub uw data áltijd beschikbaar. Die data kunt u op verschillende manieren, middels verschillende interfaces benaderen. Welke specifieke voordelen behaalt u nu met een datahub?

  • Tijdbesparing

“Een belangrijk voordeel van deze vorm van data-architectuur is tijdbesparing. Want op het moment dat u een datahub ter beschikking hebt, kost het minder tijd om informatie op te halen. U hoeft namelijk maar op één plaats te zoeken, in plaats van het raadplegen van meerdere systemen.”

  • Toekomstgericht

“Met het implementeren van een datahub profiteert u niet alleen nu, maar werpt u ook een blik op de toekomst. Liggen er bijvoorbeeld plannen met Artificial Intelligence in het verschiet? Dan is een datahub een uitstekende infrastructuur om op verder te bouwen!”

Een datahub implementeren? Dat is dus beter nu dan later!

Deze blog is het eerste deel van een serie over datagedreven werken, waarbij we refereren naar het thema ‘slimmer door data’. Wilt u meer lezen over een datahub, data-infrastructuur of datagedreven werken? In deel 2 vertelt CTO Eric van Tol over het belang van een goede data-infrastructuur.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Erwin Wolters
Business Unit Manager
E: erwin.wolters@advancedprograms.nl
T: +31 (0)88 400 2300

Neem hier contact met ons op

© 2019 | Advanced Programs | Privacy Statement