Blog

 

AI toepassen in uw organisatie? Check eerst uw data-infrastructuur!

Datareplicatie

AI toepassen in uw organisatie? Check eerst uw data-infrastructuur!

Overweegt u Artificial Intelligence (AI) toe te passen in uw organisatie? In dat geval is het essentieel dat u prioriteit geeft aan het op orde brengen van uw data-infrastructuur. In deze blog vertelt Eric van Tol – CTO van Advanced Programs – waarom AI relevant is in een organisatie en waarom het zo belangrijk is dat daar een goede data-infrastructuur aan ten grondslag ligt.

1. Het belang van AI

In 2018 waren er 309 Nederlandse startups actief in AI. Zij bieden werk aan meer dan 8.500 mensen. AI staat als sleuteltechnologie aan de wieg van vele toekomstige innovaties. Maar wil Nederland meedoen met de koplopers op het gebied van kennis én toepassing van AI, dan moeten er specifieke maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld het ondersteunen en stimuleren van startups en scale-ups in hun snelle groei.

2. De effecten van AI

AI is breed inzetbaar en geeft mogelijkheden tot analyse. Zo is een algoritme in staat om door middel van een filmopname de stuurrichting van de auto te bepalen. Ook kan het verschillende beelden van een specifiek voorwerp zien en dit voorwerp daarna in andere beelden herkennen. Artificial Intelligence heeft zelfs impact op de gezondheid van de mens. Doktoren kunnen bijvoorbeeld aan de hand van een algoritme dat de iris scant, bepaalde ziektes herkennen.

Van Tol: “Ook op organisatieniveau is AI van grote toegevoegde waarde. Wanneer een organisatie data voert aan een algoritme, kan het algoritme met behulp van AI zelf conclusies trekken uit die data. Voorwaarde is wel dat AI veel data nodig heeft om goed te werken”

“Als voornaamste voordelen brengt AI de volgende twee elementen met zich mee: snelheid en voorspellende waarde. Zo kondigt AI aan wanneer een onderdeel van een machine of vervoersmiddel aan vervanging toe is. Dit voorkomt dat een productieproces stilligt, omdat een asset plots niet meer functioneert en hier een monteur voor moet komen. In het geval van een webshop laat AI zien in welk product de klant geïnteresseerd is, wat de verkoop weer stimuleert. Dit zijn situaties waarin de voorspellende waarde van AI een cruciale rol speelt. En hoe meer data, hoe accurater de voorspelling.”

3. De grootste uitdaging van een infrastructuur die klaar is voor AI

“Het is essentieel dat data correct wordt verzameld en goed vindbaar is. Daar is een data-infrastructuur voor nodig. Wanneer deze van onvoldoende kwaliteit is, wordt het onmogelijk om de data goed op te slaan. Of om de data (snel) te reproduceren. Wat resulteert in een algoritme dat niets kan presteren.”

“Veel data zit in silo’s of is vervuild. Soms is de basisautomatisering niet op orde, waardoor er helemaal geen bruikbare data is. Zo werpen verouderde systemen, wildgroei in data en matig beheer roet in het eten als het gaat om de optimale prestatie van Artificial Intelligence”, aldus Van Tol.

4. De voorwaarden bij het implementeren van AI

De belangrijkste eigenschappen die een organisatie nodig heeft om Artificial Intelligence succesvol toe te passen, hebben alles te maken met een betrouwbare data-infrastructuur. Aan welke eigenschappen voldoet zo’n data-infrastructuur?

  • De data wordt goed verzameld
  • De data wordt netjes opgeslagen
  • De data is goed vindbaar
  • De data is snel vindbaar
  • De data wordt goed beheerd

Check? Dan beschikt u over een data-infrastructuur van de juiste kwaliteit om AI in uw organisatie toe te passen. Kunt u het lijstje niet helemaal afvinken? Dan helpen we u graag om uw infrastructuur klaar te stomen voor de voordelen van AI!

Deze blog is het tweede deel van een serie over datagedreven werken, waarbij we refereren naar het thema ‘slimmer door data’. In deel 3 vertelt Business Manager Erwin Wolters over relevante en noodzakelijke data-toepassingen voor het bedrijfsleven. Wilt u meer weten over datagedreven werken, het toepassen van AI of een goede data-infrastructuur? Kijk ook eens naar ons e-book ”Aan de slag met AI”.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Erwin Wolters
Business Unit Manager
E: erwin.wolters@advancedprograms.nl
T: +31 (0)88 400 2300

Neem hier contact met ons op

© 2019 | Advanced Programs | Privacy Statement