Blog

 

Datareplicatie: waarom dit het moment is om ermee te starten

Datareplicatie

Datareplicatie: waarom dit het moment is om ermee te starten

Stress omdat het niet meer lukt alle transacties van de dag in de nacht verwerkt te krijgen? Loopt u achter de feiten aan omdat beschikbare data ’s ochtends alweer verouderd is? Datareplicatie biedt de oplossing: deze slimme methode maakt informatie uit databases, spreadsheets en andere bronnen weer real-time of bijna real-time beschikbaar voor analyses en rapportages.

Hoe werkt datareplicatie?

Het woord zegt het eigenlijk al: datareplicatie is het repliceren of kopiëren van data van het ene naar het andere computersysteem.
Dat kopiëren gebeurt niet eens per dag maar continu. Elke wijziging in een dataset in het bronsysteem gaat binnen enkele seconden naar het doelsysteem. Bij datareplicatie is data altijd gesynchroniseerd met de bron.

Hoe datareplicatie nuttig kan zijn in de praktijk

Wat veel voorkomt is dat bedrijven ’s nachts aan batchverwerking doen, om productiesystemen en netwerk overdag zo min mogelijk te belasten. Maar waar dat vroeger in een paar uurtjes lukte, kost dat door toename van data steeds meer tijd. Daardoor wordt het lastiger om bijvoorbeeld magazijnmedewerkers die ’s ochtends willen beginnen met werken, te voorzien van een actueel rapport over voorraad. De computers zijn alle informatie van de dag ervoor nog aan het verwerken.
Als u dit herkent, dan is nu het moment om over te gaan op datareplicatie als alternatief voor batchverwerking. Het wordt weer mogelijk om inzicht te hebben in de laatste gegevens, omdat daarvoor de replicatie kan worden benaderd, ook overdag. Door het continue kopiëren is de replicatie als een spiegel van de bron. De impact van dit proces op de performance van het bronsysteem is minimaal.

Proces standaardiseren scheelt kosten

Voor datareplicatie geldt dat de software in staat is gegevens van allerlei verschillende merken databases te kopiëren. Het is dus niet nodig om dit telkens apart te regelen. Dat scheelt in beheer en onderhoud. Het repliceren van data betekent dat er een tweede database moet worden ingericht om alle gegevens in op te slaan. In de praktijk is dit vaak een data warehouse, data hub of data lake.

Datareplicatie beschikbaar in SaaS-vorm

Een goedkope manier om datareplicatie beschikbaar te maken, is door het aan te bieden als Software as a Service. Dit wordt ook wel software on demand genoemd, omdat de software niet hoeft te worden aangeschaft maar via de cloud wordt aangeboden. Een grote investering in licenties is niet nodig. Wat deze optie vooral interessant maakt is dat het beheer van de datareplicatie is inbegrepen. Tegen een relatief laag maandbedrag is sprake van volledige ontzorging.

Hoe verloopt de implementatie?

Voorafgaand aan de implementatie wordt goed met u gekeken naar waar uw organisatie staat en wat u wilt bereiken. Er wordt goed gekeken naar de omvang. Is het echt nodig om alles over te zetten? Door data op te schonen krijgt u meer overzicht en neemt de kwaliteit van data toe. In overleg wordt de oplossing aangescherpt.

De voordelen van datareplicatie samengevat

De belangrijkste redenen waarom organisaties kiezen voor datareplicatie zijn samengevat door het Amerikaanse Unisphere Research:

  • Het helpt beslissingen te kunnen baseren op real-time data.
  • Geen angst meer voor verlies van klanten door uitval van een database.

Andere voordelen:

  • Batchverwerking wordt overbodig
  • Uw IT-systeem wordt ontlast
  • Advanced Programs zorgt bovendien voor continuïteit, doordat datareplicatie ‘as a service wordt aangeboden’ waarbij het beheer uit handen wordt genomen.

Meer weten over datareplicatie? Lees in onze Technical Paper: Real-time informatie door datareplicatie hoe het precies werkt.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Erwin Wolters
Business Unit Manager
E: erwin.wolters@advancedprograms.nl
T: +31 (0)88 400 2300

Neem hier contact met ons op

© 2019 | Advanced Programs | Privacy Statement