Blog

 

Aan de slag met datareplicatie? Dit zijn de 7 meestgestelde vragen

Datareplicatie

De 7 meestgestelde vragen over datareplicatie

Veel bedrijven komen in de problemen met nachtelijke batchverwerking. Vroeger werd data in een paar uurtjes uit allerlei bronsystemen overgebracht naar een Data Warehouse of Data Lake voor reporting. Door toenemende hoeveelheden data, lukt het niet om het verwerkingsproces op tijd klaar te hebben. Lees hier wat u altijd wilde weten over de slimme oplossing daarvoor, die datareplicatie heet.

1. Wat is datareplicatie?

Het woord zegt het eigenlijk al, het gaat om het kopiëren of repliceren van data naar een tweede opslagplek. Vaak gaat het om het overbrengen van data uit verschillende productiesystemen naar een ‘nieuw’ data warehouse. Dit gebeurt niet eens per dag, maar doorlopend. Wijzigingen landen binnen enkele seconden in de nieuwe database.

2. Wie heeft datareplicatie nodig?

Datareplicatie biedt een oplossing voor iedereen die merkt dat:

  • batchverwerking problematisch wordt;
  • bronsystemen en netwerk overdag overbelast raken;
  • standaardisatie in data integratie een wens is;
  • beschikbare gegevens voor rapportages en analytics niet actueel genoeg zijn.

3. Wat zijn de voordelen van datareplicatie?

Voor rapportages en analytics kunnen de replicaties worden ingezet, zonder veel impact op het bronsysteem. Dit kan ook overdag. Daardoor is het mogelijk om op elk gewenst moment over veel actuelere data te beschikken. Bij batchverwerking dateert alle informatie immers van de dag ervoor. Gebruikers kunnen zo bijvoorbeeld de laatste omzetgegevens gebruiken voor strategische beslissingen, hun voorraadbase 24/7 bijhouden of klantgegevens synchroniseren tussen meerdere applicaties.

4. Wat kan succesvolle implementatie van datareplicatie in de weg staan?

Het kan zijn dat de software die wordt gebruikt voor replicatie niet elk bestand ondersteunt. Wie veel repliceert kan bovendien het overzicht kwijtraken. Verder geldt het adagium ‘garbage in, garbage out’. Met andere woorden, als er iets mis is met data in de bron, dan is de kans groot dat dit in de spiegel ook zo is. Het opschonen van data en het meetbaar maken van datakwaliteit is complex maar niet onmogelijk. Uiteindelijk brengt het voordelen, als bijvoorbeeld dubbel opgeslagen of fout gespelde adressen verdwijnen en data in lijn wordt gebracht met de regels.

5. Hoe werkt datareplicatie (technisch)?

Datareplicatie gaat vaak hand in hand met Change Data Capture. Een zogeheten logscraper detecteert iedere wijziging in de brondatabase en stuurt deze direct naar de doeldatabase. Deze tool heeft minimale impact op de performance van het bronsysteem. Dat komt doordat er alleen interactie is met de databaselogging. Dat is het gedeelte van de bron dat de geschiedenis van acties bijhoudt.

6. Hoe ga ik aan de slag met datareplicatie?

Advanced Programs bespreekt allereerst met u wat u met datareplicatie precies wilt bereiken. Vervolgens wordt de huidige situatie in kaart gebracht: welke databaseplatformen zijn er en welke doelsystemen zijn daaraan verbonden? Belangrijk is om vast te stellen of werkelijk alle data in huis moet worden gerepliceerd of niet. Advanced Programs helpt met het bedenken, opzetten en testen van de oplossing. Als die naar tevredenheid werkt, kan de implementatie soms al binnen enkele dagen een feit zijn.

7. Waarom datareplicatie als SaaS?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een maandabonnement is ontzorging. Advanced Programs zorgt voor beheer en onderhoud. Er zijn bovendien geen investeringen in softwarelicenties nodig.

Meer weten over datareplicatie? Lees meer in de blog Datareplicatie: waarom dit het moment is om te starten of neem vrijblijvend contact op met Erwin Wolters via onderstaande gegevens.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Vul het formulier in, of neem vrijblijvend contact op met:

Erwin Wolters
Business Unit Manager
E: erwin.wolters@advancedprograms.nl
T: +31 (0)88 400 2300

Neem hier contact met ons op

© 2019 | Advanced Programs | Privacy Statement